Atatürk Müzesi

Yer Bilgisi

Kategori
Müzeler
Konum
Türkiye, İstanbul, Şişli
Etiket
atatürk müzesitarihieşyalarfotoğraflargeziziyaret

Açıklama

Müzede;Atatürk'ün doğumundan ölümüne kadar geçen yaşamı ile ilgili fotoğraflar,giysileri,kullandığı eşyalar,Atatürk ve inkIlâplarla ilgili belgeler,Kurtuluş Savaşı ve Atatürk tabloları sergilenmektedir.Ayrıca,Atatürk ve devrimlerle ilgili belgeler,Milli Mücadeleyi yansıtan,Atatürk ile ilgili tablolar da onları tamamlamıştır.Ressam,İbrahim Çallı'nın Nikolaos Trikupis'in kılıcını teslim edişini gösteren tablo ve Zeki Kocamemi'nin yapmış olduğu tablo da müzedeki önemli eserler arasındadır.

Müzenin giriş katında Atatürk’ün doğumu,öğrenim yılları,ilk subaylık yılları,Trablusgarp,Balkan Savaşları (1911-1913), Heykeltıraş Hüseyin Gezer’in yapmış olduğu Atatürk büstü, Çanakkale Savaşları,Mondros Mütarekesi ve Osmanlı devletinin durumunu (30 Ekim 1918),Milli Mücadele hazırlıkları ile ilgili belgeler ve bilgiler bulunmaktadır.

Müzenin birinci katında Atatürk'ün Samsun'a çıkışı,Amasya Genelgesi,Erzurum Kongresi (23 Temmuz-7 Ağustos 1919),Sivas Kongresi'nde giydiği jaketatay,yeleği,1918 yılında Karlsbad'da satın aldığı ceket,Anadolu'da çıkan iç isyanlar,Sevr Antlaşması,I. ve II. İnönü muharebeleri,Kütahya-Eskişehir Muharebeleri,Atatürk'ün 1920'li yıllarda giydiği Skoç takım elbisesi,kalpağı,potinleri, termosu,mareşal üniforması,astragan kalpağı,rugan çizmesi, çamaşırları,mecliste saltanatın kaldırılışı sırasında kullanılan kalemler,not defteri,kalemtıraş,Nutuk'un ilk baskısı (1927),Gazi Mustafa Kemal Paşa adına Ankara'da hazırlanmış nüfus kâğıdı,Amerika devlet başkanı Franklin D. Roosevelt'in Atatürk'e hediye ettiği müzik dolabı ile Büyük Taarruz ile ilgili bilgiler bulunmaktadır.

Müzenin ikinci katında;Vittorio Pisani'nin Yunanların İzmir'e çıkışı ile ilgili,Kurtuluş Savaşı'nda yaralılara bakan kadınlar, göçlerle ilgili tabloları,Atatürk'ün Selanik'te doğduğu evin maketi,altın kaplama sigara tabakası,Lozan etiketli smokini,frakı,son yıllarında giydiği süveter,yazlık giysileri, K.A markalı ipek gömleği,madalyaları,plaketler,kahve fincanı,kartvizitleri,Cumhuriyet'in ilânından sonra İstanbul'a ilk gelişinde belediyede imzaladığı defter (9 Temmuz 1927), İbrahim Çallı'nın Atatürk portresi (1937),İbrahim Ferit'in, Ressam Emin’in Atatürk portreleri,Zeki Kocamemi'nin Atatürk'ün cenaze merasimi ile ilgili tablosu (1939) bulunmaktadır...

Yorum bulunmamaktadır.