Çanakkale Şehitleri Anıtı

Yer Bilgisi

Kategori
Tarihi Yerler
Konum
Türkiye, Çanakkale, Eceabat
Etiket
çanakkale şehitleri anıtıdestanzaferabideziyaret

Açıklama

1915 yılında I.Dünya Savaşı sırasında,Çanakkale Savaşları'nda hayatını kaybeden Türk askerlerin anısına yaptırıldı.Dört ayak ve bir kubbeden oluşan 41,7 metre yüksekliğindeki yapı,Feridun Kip,İsmail Utkular ve Doğan Erginbaş tarafından tasarlanmıştır.Temeli 19 Nisan 1954 tarihinde atılmış ve 21 Ağustos 1960 tarihinde ziyarete açılmıştır.

Yanında Mehmetçik Anıtı,Türk Bahçesi,Mustafa Kemal Çanakkale'de Anıtı,Yaralı Asker Anıtı,Meçhul Asker Kabri ve Türk Şehitliği bulunur.

I. Dünya Savaşı'nda Gelibolu Yarımadası,tarihin gördüğü en kanlı savaşlardan birine sahne oldu.İngilizler’in 205 bin, Fransızlar’ın ise 47 bin zayiat verdiği savaşta Türk tarafının zayiatı konusunda farklı rakamlar ortaya çıkmıştır.5.Ordu Komutanlığı'nın Başkomutanlık Vekaletine sunduğu zayiat raporlarına göre,Türklerin zayiatı toplamda 213.882’dir. Yoğun zayiat nedeniyle ölen askerlerin defnedilmesi her iki taraf adına da ciddi bir soruna dönüşmüştü.Dar bir alanda biriken ölüler,tek kişilik mezarlar yerine toplu mezarlara gömülmek durumunda kaldı.

Mondros Mütarekesi'nin ardından İngilizler tarafından itibaren değişik mevkilerde yeni mezarlık ve abideler inşa edildi.Kurtuluş Savaşı’nın ardından Türk hükümeti,I. Dünya Savaşında değişik nedenlerle ölen İngiltere,Fransa ve İtalya askerlerinin bulunduğu mezarları ve adlarına dikilmiş abidelerin bulunduğu arazileri ilgili devletlere ayrı ayrı ve süresiz olarak bırakmayı kabul etti.

İngilizler,işgal döneminden başlattıkları mezarlık ve abide sayısını Lozan Antlaşması sırasında otuza çıkardı.I. Dünya Savaşı sırasında Seddülbahir'de bir mezarlık inşa eden Fransızlar,1930'a kadar yeni düzenlemeler yaptılar.Yeni Zelandalılar da 1919'dan itibaren kendi şehitlik ve abidelerini oluşturmaya başladı.Türk şehitler için ise uzun süre Gelibolu’da bir abide dikilemedi.

Türk şehitler için abide dikilmesi konusunda bu dönemde atılan tek somut adım 1934'te Gelibolu'nun ilk Türk abidesi olma özelliğini taşıyan ve bölgede toplanan taşların üst üste konulmasıyla oluşturulan Mehmet Çavuş Abidesi'nin yeniden inşası oldu.Abidenin inşaatını Jandarma Er Okulu gerçekleştirdi.Çanakkale Şehitler Abidesi dikilinceye kadar,Türk heyetlerinin bütün resmi törenleri bu anıtın olduğu yerde düzenlendi...

Yorum bulunmamaktadır.