Hazar Gölü

Yer Bilgisi

Kategori
Göller
Konum
Türkiye, Elazığ, Merkez
Etiket
hazar gölütoros dağlarımanzaradoğayürüyüş

Açıklama

Uzunluğu 20 km.,genişliği 5-6 km.civarında,kabaca elips şeklindedir.Türkiye'nin en derin göllerinden biridir.En derin kısım kuzeydoğu ucunda,yaklaşık 213 m.'dir.Göl derinliği hakkında belirsizlik vardır.Gölde araştırma yapan E. Huntington,derinliği 213 m. bulmuştur.DSİ 152 m.bulmuştur. 1987'de yapılan araştırmada en derin yer 80 m.olarak tespit edilmiştir.

Hazar Gölü,Doğu Anadolu Bölgesi'nde,Elazığ'ın 20 km.güneydoğu Toros Dağları'nın arasına yerleşmiştir. Kuzeyinde Mastar Dağı (1724 m.),Çelembik Dağı (1747 m.), güneyinde Hazarbaba Dağı (2347 m.) ile çevrelenmektedir. Doğusunda önemli bir yükselti olmayan gölün batısında Kuşakçı Dağı (1908 m.) bulunur.Denizden 1248 m.yüksekte olan gölün alanı,81 km².'dir.Gölün yağış havzası 277 km².'dir.

Göle Kürk Çayı,Zıkkım Deresi ve pek çok küçük akarsu,önemli miktarda su boşaltır.36 m³/sn.'lik debiye sahip Kavak Çayı,1957 yılında göle kanalize edilmiş,göl önemli miktarda su kazanmıştır.

Yarı kurak bir sahada yer alan,gölde seviye değişmeleri görülmektedir.En alçak seviye aralık ayı,en yüksek seviyeye haziran ayıdır.Yıllık ortalama 41 cm. seviye farkı görülmektedir.Uzun yıllar farkı ise 156 cm.olarak tespit edilmiştir.

Göl yüzeyinin 28 m.altından açılan kanallarlar ile oluşturulan Hazar I ve Hazar II HES'leri de gölden önemli miktarda su çıkışına neden olmaktadır.Bu çıkışı karşılamak üzere Kavak Çayı göle yönlendirilmiştir.Ayrıca göl doğusundaki alüvyal dolgu alanından,Dicle Nehri'ne yeraltı sızıntısı mevcuttur.

Gideğeni olmayan gölün suları hafif sodalı ve tuzludur. Yağışlar ve akarsulardan göle karışan üst kısımdaki sular tarımsal sulamaya uygundur...

 

Yorum bulunmamaktadır.