Ihlara Vadisi ve Kiliseler

Yer Bilgisi

Kategori
Tarihi Yerler
Konum
Türkiye, Aksaray, Güzelyurt
Etiket
ıhlara vadisihasan dağıdoğamanzarakiliselermezarlarbarınaklargezi

Açıklama

Ihlara Vadisi,Hasan Dağı volkanından püskürtülen lâvların akarsu aşındırması sonucunda oluşan,cemal şekilli bir vadidir.Melendiz Çayı,milyonlarca yıllık bir sürecin sonunda, 14 kilometre uzunluğunda ve yüksekliği yer yer 110 metreye ulaşan kanyon görünümlü bu vadiyi meydana getirmiştir.Bu çatlaklardan yol bulan kanyonun,bugünkü halini almasını sağlayan Melendiz Çayı'na,ilk çağlarda Kapadokya Irmağı anlamına gelen "Potamus Kapadukus" denilmekteydi.

14 km. uzunluğunda ki vadi Ihlara'dan başlar,Selime'de son bulur.Vadinin yüksekliği yer yer 100-150 m.'dir.Vadi boyunca kayalara oyulmuş sayısız barınaklar,mezarlar ve kiliseler bulunmaktadır.Ihlara Vadisi'nde kiliselerdeki süslemeler 6. yüzyılda başlayarak,13. yüzyılın sonuna kadar devam etmiştir.

Bazı barınaklar ve kiliseler yeraltı şehirlerinde olduğu gibi birbirine tünellerle bağlantılıdır.

Vadi boyunca yer alan kiliseler iki gruba ayrılır:

Ihlara'ya yakın olan kiliselerin duvar resimleri Kapadokya sanatından uzak,doğu etkisi taşırlar.Belisırma yakınında yer alanlar,Bizans tipi duvar resimleri ile süslüdür.

Ihlara Bölgesi'nde Bizans Dönemi'ne ait bilinen kitabelerin sayısı oldukça azdır.

Belisırma Köyü'ne 500 m. uzaklıktaki Aziz George (Kırkdamaltı) Kilisesi'nde Selçuklu Sultanı II. Mesud (1282-1305) ve Bizans imparatoru II. Andronikos'un adlarını içeren 13. yüzyıla ait fresk üzerine yazılmış bir kitabe bulunmaktadır.Bu kitabe,bölgeyi ellerinde bulunduran Selçuklular'ın hoşgörülü yönetiminin varlığını kanıtlamaktadır.

Kiliselerden Tarihi Tespit Edilenler:

Direkli Kilise,(976-1025)

Pürenli Seki Kilisesi,10.yüzyıl başı ile 12.yüzyıl arasına aittir.

Saint Georges,(1283-1295) yıllarına aittir.

Karanlık Kale Kilisesi,10.-11.yüzyıllara tarihlenir.

10. yüzyıl ortasında Bizans Toroslar ve Klikya bölgelerini geri almasıyla,Ihlara Bölgesi'nde yeni kiliseler yapılmıştır.

Bahaeddin Samanlığı Kilisesi

Sümbüllü Kilise

Direkli Kilise

11. Yüzyıl Başlarındaki Bizans Sanatına Örnek Teşkil Edenler:

Ala Kilise

Çanlı Kilise (Akhisar)

Karagedik Kilisesi

Eski kiliselere sonradan,bazı Bizans tipi resimler de ilâve edilmiştir.Bu davranış,11. yüzyılda Selçuk Türkleri'nin bölgeye gelmesiyle son bulur.Fakat,bölgedeki dini hayat devam eder.Bölgenen kilise hayatı,1924’deki nüfus mübadelesiyle son bulur.

Resimleri En İyi Korunmuş Olan Kiliseler:

Ağaçaltı Kilisesi

Pürenliseki Kilisesi

Kokar Kilise

Yılanlı Kilise

Aziz George (Kırkdamaltı) Kilisesi

Sümbüllü Kilise

Ihlara Vadisi

Yorum bulunmamaktadır.