Küçük Kilise-Şapel

Yer Bilgisi

Kategori
Tarihi Yerler
Konum
Türkiye, Bartın, Amasra
Etiket
küçük kilise-şapelamasrainançkültür ve sanat evifreskgezi

Açıklama

Bizans döneminde ünlü olan buradaki tapınak,Osmanlı zamanında uzun yıllar boş kalmış ve kendiliğinden yıkılmıştır.Döşeme mozaiklerini ve temellerini ise defineciler sökmüşlerdir.Yapılan bilimsel etüdler sonucunda burasının; bir narteks ile köşe oda ve apsidlereyer verilerek orta mekana “Haç” plânı sağlanmış bir kilise olduğu açıklanmıştır.Büyükada’nın,Amasra ‘dan 150-200 metre kadar açıkta ve her türlü havada kolayca gidilip gelinemeyecek bir durumda olması dikkate alınınca, Büyükada Kilisesi'nin yanındaki diğer binalarla bir külliye niteliğinde ve manastır işlevinde olduğu muhakkaktır. Adanın güney-batı eteğinden başlayıp tepeye doğru devam eden kaya basamakları da buraya ulaşırdı.

15. yy.'da mescide dönüştürülen şapel,1930 yılında da ibadete kapatılmıştır.2002 yılında Amasra Müzesi tarafından restore edilerek “Kültür ve Sanat Evi” olarak hizmete açılmıştır.
9. yy.'da çok itinalı bir tuğla-taş örgü sistemi ile yapılan Chapel'in pencere kenarlarındada özel desenler kullanılmıştır,11 X 7 m. boyutlarındadır.Ambon Tonozu’nda   “ Hz. İsa’nın Göğe Yükselişi” betimlenmiştir.Bunun yanında Narthex ve Ambon’un diğer bölümleri,renkli ve dinsel konulu duvar resimleri (Fresk) ile süslüdür.Ancak,freskler zamanla hasar görmüştür...

Yorum bulunmamaktadır.