Ulu Camii

Yer Bilgisi

Kategori
Camiler
Konum
Türkiye, Bursa, Osmangazi
Etiket
ulu camiiibadetinançtarihiziyaret

Açıklama

Bursa Ulu Camii,Osmanlı Sultanı I. Bayezid tarafından,Niğbolu Seferi’nden dönüşünde verdiği emir ile inşa ettirilmiştir.Caminin yapım tarihini veren bir kitabe yoktur;ancak minber kapısında geçen 802 (1399) tarihi caminin inşa tarihi olarak kabul edilir.

Bursa Ulu Cami’nin inşaası;hem devletin kendisini siyasal, ekonomik ve kültürel bir varlık olarak dünyaya kabul ettirme çabasının bir devamı,hem de Osmanlı toplumuna bir kimlik verme çabasının gereği olarak değerlendirilir.Caminin açılışında ilk hutbeyi dönemin önemli mutasavvıflarından biri olan Somuncu Baba’nın okuduğu rivayet olunur.

Cami yapıldığı dönemlerde toplum tarafından çok itibarlı addedilmiş ve diğer medreselerin hocaları burada ders vermeyi bir şeref bilmiştir.Sonraki yüzyıllarda caminin iç mekânını süsleyen ve alışılmışın dışında büyük ebatlı yazılar toplumsal ilgi ve itibarın nedenlerinden biri olmuştur.

Çok ayaklı cami şemasının en klasik ve anıtsal örneği sayılır.Yirmi kubbeli yapı,Türkiye’deki iç cemaat yeri en geniş camidir.Mimarın Ali Neccar veya Hacı İvaz olduğu sanılmaktadır.Caminin kündekari tekniği ile yapılmış minberi Selçuklu oyma sanatından Osmanlı ahşap oymacılığı sanatına geçişin en önemli örneklerinden biri kabul edilen değerli bir sanat eseridir.

Caminin duvarlarında bulunan,19. yüzyılın ikinci yarısında ve 20. yüzyılın başlarında farklı hattatlar tarafından yazılmış 192 adet hat levhası ve duvar yazısı,hat sanatının özgün örnekleri arasında gösterilir.

Caminin iç mekanında,tepesi açık bir kubbenin altında bulunan şadırvan,Ulu Cami’nin dikkat çekici özelliklerindendir...

Yorum bulunmamaktadır.