Ürgüp Müzesi

Yer Bilgisi

Kategori
Müzeler
Konum
Türkiye, Nevşehir, Ürgüp
Etiket
ürgüp müzesieserlertarihitaşpişmiş toprakmamut dişi fosiligezi

Açıklama

Temenni Tepesi'ndeki tek kubbeli yapıda,1965’ten sonra müzelik değeri taşıyan  eserler  toplanmaya başlanmıştır. Müzenin bulunduğu arsa,Ürgüp Belediye Başkanlığı’ndan tahsis edilmiş,1968 yılında inşasına başlanmış ve temmuz 1971’de tamamlanarak ziyaretçilerine kapılarını açmıştır.

Müzede Sergilenen Eserler:

Müzenin güney,doğu ve batı cephelerinde revaklarda ve giriş merdivenlerinde taş,pişmiş toprak eserleri sergilenmektedir.

Giriş bölümünde ise Mustafa Paşa Kasabası’nda çıkartılan Neojen-Miocene (İnsan öncesi-yaklaşık olarak 10 milyon yıl) öncesine dayanan mamut dişi fosilleri sergilenmektedir.

Teşhir salonunun ilk bölümünde ise büyük ihtimalle Acıgöl çevresinden çıkarıldığı düşünülen,deniz mahsulleri fosilleri, İç Anadolu’nun III. Jeolojik zamanda (230-65 milyon yıl) Neotetis diye isimlendirilen,iç deniz-göl olduğunun ispatı açısından önemli doğal eserlerin sergilendiği bölümdür.

Teşhir  Salonunun Arkeolojik bölümünde ise Eski Tunç çağı, Hellenistik,Roma,Bizans dönemlerine ait pişmiş topraktan yapılan el yapımı seramikler,metal ve cam eserler,üç vitrinde de Grek,Roma,Selçuklu,Beylikler,Bizans,Osmanlı Dönemleri’nden kalma altın,gümüş,bronz sikkeler ve madalyalar sergilenmektedir.

Yakın geçmişe ait olduğu düşünülen etnografik bölümde ise Ürgüp ve çevresinin yaşantısını,kültürünü yansıtan dokuma, maden,taş,cam,seramik eserler,fenerler,lâmbalar,el yazması,gümüş takılar,kemerler,mühürler ve mühür baskıları,mutfak gereçleri,kitap ve fermanlar,kadın-erkek kıyafetleri,silâhlar,kapı tokmakları,kılıç ve tabancalar, nargile,ağızlık gibi eserler sergilenmektedir...

 

Yorum bulunmamaktadır.