Bizans dönemine ait olan Amasra Kalesi,özelikle Ceneviz döneminde değişikliklere uğramış ve 14.-15. yüzyıllarda Ceneviz ve Osmanlı dönemlerinde de ciddi onarımlar görmüştür.
Kale,iki ana kütleden oluşmaktadır.Birisi,o zaman ada olan ve “Kemere” denilen bir köprüyle Amasra’ya bağlanan Boztepe’deki Sormagir Kalesi,diğeri Amasra’daki Zindan Kalesi’dir.
Kuzeydoğu ucunda Büyükliman Kapısı,batısında Küçükliman (Antik) Kapısı ve güneyinde Zindan Kapısı bulunmaktadır.Sormagir Kalesi'ne,Kemere Köprü’ye bitişik “Karanlık yer” denilen tonozlu ana kapıdan girildikten sonra Antik Liman ve Hacı Denizi yönlerinde iki tali kapıdan çıkılır.
Amasra Kalesi’nin kuzeydoğu-güneydoğu arasındaki doğu surlarının uzunluğu 65 m.üzerinde,8 adet burç bulunan güney surlarının uzunluğu 300 m. ve Kemere Köprü’den itibaren de büyük bölümü yıkılan kuzey surlarının uzunluğu, 200 m. kadardır.
Sormagir Kalesi’nin Kuzey ve kuzeybatısı denize çok dik bir yar halinde indiğinden buraya sur yapılmamıştır.Doğu, kuzeydoğu ve batısını çevreleyen surlardan çoğu yıkılmış, kapıya bitişik batı surlarının 50 m.’lik bir kısmı ayaktadır.
Amasra Kaleleri,yer yer kule boşlukları,iç taksimatlar,belirli yerlere yerleştirilen Cenova armaları,eros,medusa,kartal, öküzbaşı gibi figürlerin yer aldığı taşlarla günümüze bile bir orta çağ havası vermektedir...