Atatürk Köşkü

Yer Bilgisi

Kategori
Müzeler
Konum
Türkiye, Trabzon, Merkez
Etiket
atatürk köşküçam ormanlarımüzeeseryapıtanıziyaret

Açıklama

Trabzon’a hakim Soğuksu sırtlarında,çam ormanları içinde yer alan bina,Kostantin Kabayanidis tarafından 1890 yılında yazlık olarak yaptırılmıştır.Avrupa ve Batı Rönesans mimarisinin etkilerini taşıyan binada büyük ve gösterişli Avrupa simgeleri kullanılmıştır.Köşkün dış cephesi taş işçiliği göstermekte olup,iç cephesi Bağdadî tekniğindedir. Yerler yine aynı akımın etkisi olarak,dönemin fayanslarıyla döşenmiştir.

Atatürk,15-17 Eylül 1924 tarihlerinde Trabzon’u ilk kez onurlandırdığında,Trabzon Müzesi olarak düzenlenen konakta ağırlanmıştır.15 Eylül günü Soğuksu semtine yaptığı gezintide,köşkü görmüş ve çok beğenmiştir.27-29 Kasım 1930 tarihlerinde Trabzon’u ikinci kez onurlandırdığında da Eski Türk Ocağı binasında ağırlanmıştır.

Daha sonra gerekli çalışmalar sürdürülerek bina 1930 yılında Trabzon Özel İdaresi'nce tescil edilerek,İl Daimi Encümeni'nin 18.5.1931 tarih ve 361 sayılı kararıyla Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Paşa'ya “ temlik” edilmiştir.Daha sonra Trabzon’dan oluşturulan bir heyet Ankara’ya giderek köşkün tapusunu ve anahtarını Atatürk’e teslim etmiştir.

 Atatürk,10-12 Haziran 1937 tarihlerinde üçüncü ve son kez Trabzon’u onurlandırdığında ise,iki gece bu köşkte kalmıştır.

Atatürk’ün ölümünden sonra köşk, Ankara Asliye Hukuk Hakimliği'nin 7.12.1938 tarih ve 938/2509 esas ve 1627 sayılı kararı ile yasal varisi,kardeşi Makbule Boysan’a intikal ettirilmiştir.Köşkün müzeye dönüştürülmek amacıyla Trabzon Belediyesi'nce Makbule Boysan’dan satın alınıp, bina 1943 yılından itibaren müzeye dönüştürülerek hizmete açılmış olup halk arasında “Atatürk Köşkü” adıyla anılmaktadır.

Atatürk 11 Haziran 1937 gecesi bu köşkte bütün mal varlığını canından çok sevdiği,Türk ulusuna armağan etme kararı almış ve mal varlığının bir listesini hazırlayarak gereğinin yapılması için başbakana göndermiştir.

Müzede,19. y.y. sonu ile 20. y.y.'a ait mobilyalar,porselenler, halılar vb. ile Atatürk’e ait tablolardan oluşan etnografik nitelikli 344 adet eser sergilenmektedir...

 

Yorum bulunmamaktadır.