M.Ö. 7. yüzyılda Paflagonyalılar tarafından yaptırılan kale;Roma,Bizans ve Osmanlı İmparatorlukları'nın izlerini taşımaktadır.Günümüze kadar ayakta kalan kale, günümüzde müze olarak kullanılmaktadır.
Kaya kütlesinin üzerindedir.Bu kaya kütlesi aynı zamanda Boyabat Ovası'na hakim bir konumdadır.Buradan İsfendiyar Dağları'na kadar bütün ovayı izlemek mümkündür.
2008 yıllarında başlayan restorasyon ve kazı çalışmalarında kale içinde roma dönemi öncesi bazı yiyecek saklama bölümleri ve tapınma yerleri keşfedilmiştir.Kalenin çay tarafına bakan mağalarının alt girişinde,daha önce sadece efsane olan yeraltı şehri ya da sığınağı bulunmuştur. Efsaneydi,çünkü şimdi adam edilen çay tarafındaki mağara ya da gizli ikmal yolunun girişi sanki daha sonradan açılmış izlenimi veriyordu ve zeminin alt tarafının toprakla dolmuş olması kuvvetli bir ihtimaldi.Daha sonra asıl kalenin yapılışında ya da daha sonraki dönemde çay tarafı,oyularak ya da parçalanarak açılmıştı.Nitekim yeraltı şehri ortaya çıkarılmıştır...