Surları moloz taş ve tuğla karışımı ile inşa edilmiştir. Geçmişte yerleşim yeri olarak da kullanılan kaleden günümüze birkaç sur kalıntısı ulaşmıştır.
Geçmiş yıllarda çevre düzenlemesi yapılarak ağaçlandırılan kale,halkın rağbet ettiği bir mesire yeri ve aynı zamanda ziyaretgâhtır.Çankırı’nın yanı sıra Kastamonu ve Sinop’un da Fatihi olan Selçuklu Komutanı,Karatekin Bey'e ait türbenin burada bulunması kalenin önemini bir kat daha artırmaktadır.Emir Karatekin Bey,Büyük Selçuklu Hükümdarı Sultan Alparslan'ın Anadolu'nun fethi ile görevlendirdiği komutanlarından biridir.Önceleri Turhal ve Zile civarı beyi olmuş,sonraları ise Sinop ve Çankırı'nın fethi için görevlendirilmiştir.1074 (kimilerine göre 1082) yılında Çankırı'yı fetheden Karatekin Bey ölümüne kadar burada görev yapmıştır...
Yalın bir yapı olan ve Danişmetliler dönemine ait olduğu düşünülen türbede Karatekin Bey ile birlikte Eşi Meryem Hatun ve iki çocuğu yatmaktadır.Çankırı'nın tamamına hakim bir tepe üzerinde yer alan kalede Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da katkılarıyla Çankırı Belediyesi'nce çevre düzenlemesi yapılarak ziyaretçilerin sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak alanlar oluşturulmuştur.
Araç ile çıkılabilen kalede oturma yerleri,perguleler,elektrik, su,mescit,otopark umumi tuvalet mevcuttur...