Doğudan Urla,kuzeyden Karaburun,batı ve güneyden Ege Denizi ile çevrilidir.Deniz seviyesinden yüksekliği 5 metredir. Yüzölçümü 260 km².'dir.Tarihteki 12 İyon kolonisinden biridir.
İlçede ekonomik yapıyı turizm belirlemektedir.İç ve dış turizm açısından ülkemizin sayılı merkezlerinden olan Yarımadanın ilk antik yerleşim yeri olan Ildırı (Erythrai),ilçenin görülmeye değer tarihi zenginliklerinden biridir.
Pausanias’a göre;Erythrai (Ildırı),Giritliler tarafından kurulmuştur.M.Ö.7. yüzyılda Tiranlar tarafından yönetilen kent M.Ö.560 tarihinde Lidya egemenliğine girmiştir.Kent İskender tarafından özgürlüğüne kavuşturulana dek Pers egemenliğinde kalmıştır.Oldukça güzel taş işçiliğine sahip surlarla çevrilidir.Kentte yapılan arkeolojik çalışmalarda,M.Ö. 7. yüzyılın 2. yarısına tarihlenen Athena Tapınağı ve Tiyatrosu açığa çıkarılmıştır.
Çeşme yöresi,11. yüzyıl sonlarında büyük Türk denizcisi Çaka Bey ile Türk egemenliğiyle tanışmıştır. Osmanlı egemenliğine geçişi,14. yüzyıl sonlarındadır.En çarpıcı Osmanlı eserlerinden biri burada bulunan Çeşme Kalesi’dir.Çeşme ve çevresinde yapılan kazılarda elde edilen eserler Çeşme Kalesi içindeki müzede sergilenmektedir. Kaleye ek olarak bir de kervansaray bulunmaktadır.
1893 yılı Osmanlı nüfus sayımına göre Çeşme'de yaşayan kişi sayısı 30.702 idi.Bu tarihte Çeşme nüfusunun %88'i yani 26.826 kişi Rumlar'dan oluşmaktaydı.Türkler'in oranı ise %12'ydi...