Dumlupınar Şehitliği

Yer Bilgisi

Kategori
Tarihi Yerler
Konum
Türkiye, Kütahya, Dumlupınar
Etiket
dumlupınar şehitliğimilli mücadelemehmetçikanıtziyaret

Açıklama

Başkomutan Meydan Muharebesi,26 Ağustos 1922 günü Afyonkarahisar-Kocatepe'den başlamış,30 Ağustos 1922'de Dumlupınar'da büyük zaferle sona ermiştir.Bu şehitlik Kurtuluş Savaşı boyunca tüm cephelerde şehit düşen,vatan evlâtlarının anısına Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca yaptırılarak,Büyük Taarruz'un 70. yıldönümü olan 30 Ağustos 1992 tarihinde büyük bir törenle ziyarete açılmıştır.
Şehitlik;Üç Komutan Anıtı,Milisler Anıtı,500 kişilik sembolik şehit mezarları ve kitabeleri,Şehit Baba Oğul Anıtı, Mehmetçik Anıtı,Namazgâh ve Şadırvan’dan oluşmaktadır.
Bu anıt;1912 yılında,daha oğlu Mehmet 8 yaşında iken Balkan Savaşı'na katılmak için köyünden ayrılan,daha sonra sırasıyla Galiçya,Hicaz,Yemen,Kafkasya’da 11 yıl cepheden cepheye koşarak çarpışan,Çetmili (Çetmi:Konya’nın Taşkent ilçesine bağlı bir kasabadır.)Kara Ali Çavuş ve oğlu Onbaşı Mehmed’in muhteşem destanını sembolize eder.
Çetmili Kara Ali Çavuş,Anadolu’ da Milli Mücadele başlayınca,Doğu Cephesi'nden Kurtuluş Savaşı'na koşmuş, Başkomutan Meydan Muharebesi'nde 19 yaşındaki Alay Sancaktarı,Mehmet Onbaşı ile karşılaşmıştır.Mehmet Onbaşı,Onun 11 yıl önce bırakıp gittiği oğludur.Bu büyük asker,31 Ağustos 1922 günü,11 yıl sonra kavuşabildiği oğlunun kollarında şehit düşmüştür. 
Oğlu kahraman Onbaşı Mehmet ,9 Eylül 1922 günü İzmir’e giren birliğin başında şehit olmuştur.Anıt,30 Ağustos 1992'de ziyarete açılmıştır.
Milisler Anıtı;Milli Mücadelede şehit düşen sivil vatandaşları sembolize eden bir anıttır.
Üç Komutan Anıtı;Milli Mücadele'nin üç büyük komutanı olan Atatürk,İsmet Paşa ve Fevzi Çakmak anısına yapılmıştır.
Mehmetçik Anıtı;Milli Mücadelede süngüsünü takmış, düşman üzerine saldırmaya hazır binlerce Mehmetçiği sembolize eden bir anıttır...

 

Yorum bulunmamaktadır.