Gölcük Gölü

Yer Bilgisi

Kategori
Göller
Konum
Türkiye, Bolu, Merkez
Etiket
gölcük gölüabant alasıgöletmanzaradoğanilüfertatilgezi

Açıklama

1.200 m.yüksekliğindedir.Gölcük’ün batısında Aladağlar ve Karasu,güneyinde Seben İlçesi vardır.Gölcük’ün doğusundaki ve güneyindeki (Seben tarafındaki) dağlar, Köroğlu’nun,Bolu Beyi’ne selam gönderdiği Köroğlu Dağları'dır.

Gölcük yapay bir göl,yani gölettir.İlk olarak 1958 yılında oluşturulmuş,yıllar içerisinde adım adım büyütülmüştür. 1.300 m.kıyı uzunluğuna sahip göletin en derin yeri,5 m.'dir. Yaklaşık 5 hektar yüzölçümüne sahip gölet genellikle kar ve yağmur suyu ile beslenir.

Gölete görsel güzellik katması ve su sistemini tamamlaması için,nilüfer gibi bazı su bitkileri sonradan bölgeye yerleştirilmiştir.

Gölet içinde belirlenen balık türleri ise ot sazanı,sazan, kefal,kadife ve Abant Alası'dır.

Tabiat Parkı’nda hakim bitki örtüsü göknardır.Ayrıca yer yer kayın,gürgen,titrek kavak,kızılcık,ardıç,ahlat,orman gülü, böğürtlen,çoban püskülü,orman sarmaşığı,mürver,sığır kuyruğu,sıklamen gibi türlere de rastlamak mümkündür.

2012 yılında Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından,Trabzon Maçka Balık Üretim İstasyonları'nda üretilen,sadece Abant Gölü’nde bulunan Abant Alası (Salmo trutta abanticus)’ndan Gölcük’e 20.000 adet yavru aşılanmıştır.

Gölcük Tabiat Parkı’nda bilimsel amaçlı çalışmalar dışında balık avlamak,bütün dönemlerde yasaktır.Çünkü,bunlar dünyada sadece Abant Gölü’nde bulunan özel bir türün yani Abant Alası’nın çoğaltılması ve türün sürekliliğinin korunabilmesi amacıyla yapılan çalışmalardır...

Yorum bulunmamaktadır.