Marmaris Kalesi;ilk olarak İyonlar döneminde (M.Ö.1044) yapıldığına ve sonrasında da Büyük İskender döneminde yenilendiğine inanılır.Marmaris Kalesi,Kanuni Sultan Süleyman döneminde,1522 Rodos seferi öncesinde tekrar yenilenmiş ve genişletilmiştir.I.Dünya Savaşı'nda ise Fransız donanması tarafından topa tutulmuş ve büyük zarar görmüştür.Kale,1970'lere kadar barınma alanı olarak kullanılmıştır.Kalede toplam 18 adet oda,bir çeşme ve ark bulunmaktadır.Son olarak kale,1980-1990 yılları arasında restore edilerek 1991 yılında müze haline getirilmiştir.Kalenin 7 tane kapalı alanı vardır.Bunlardan 2 tanesi,arkeoloji salonu ve 1 tanesi de etnoğrafya salonu olarak düzenlenmiş durumdadır.Kalan bölümler ise sanat galerisi ve depo olarak kullanılmaktadır.
Marmaris Müzesi;Marmaris Kalesi içinde yer almaktadır. Kalenin 1980-1990 yılları arasındaki restorasyonu sonrasında,1991 yılında müze olarak hizmete girmiştir.
Marmaris Müzesi'nin arkeoloji bölümünde Helenistik,Roma ve Bizans dönemine ait amfora parçalar ile Knidos,Hisarönü ve Burgaz bölgelerinde yapılan kazılarda bulunan çömlek ve cam işi eşyalar,sikke ve süs eşyaları sergilenmektedir. Etnoğrafya bölümünde ise Osmanlı dönemine ait dokuma işleri,kilim,mobilya,bakır mutfak gereçleri,silâhlar ve süs eşyaları sergilenmektedir...