Traverten çok yönlü,çeşitli nedenlere ve ortamlara bağlı, kimyasal reaksiyon sonucu çökelme ile oluşan bir kayadır. Pamukkale termal kaynağını meydana getiren,jeolojik olaylar geniş bir bölgeyi etkilemiştir.Bu bölgede sıcaklıkları 35-100 C arasında değişen 17 sıcak su alanı bulunmaktadır. Pamukkale termal kaynağı,bölgesel potansiyel içindeki bir ünitedir.Kaynak,antik dönemlerden beri kullanılmaktadır.
Termal su kaynaktan çıktıktan sonra,320 m.uzunluğunda bir kanal ile traverten başına gelmekte ve buradan,60-70 m.'lik kısmi çökelmenin olduğu traverten katlarına dökülmekte ve ortalama 240-300 m. yol kat etmektedir.
Kaynaktan çıkan 35.6 C sıcaklığında,içinde yüksek miktarda kalsiyum hidrokarbonat bulunan suyun havadaki oksijen ile olan teması sırasında karbondioksit ve karbon monoksit uçarak kalsiyum karbonat çökelmekte ve traverten oluşumuna sebep olmaktadır.Çökelti ilk etapta jel halindedir. Reaksiyon kimyasal olarak;Ca(HCO3)+O2 CaCO+CO2+CO+H2O şeklindedir.Kat kat havuzcuklarında ve kat kat seddelerinde,çökelmekte olan kalsiyum karbonat, başlangıçta yumuşak bir jel halindedir.
Zaman içinde sertleşmekte ve traverten olmaktadır.Ancak ziyaretçiler tarafından katlar üzerinde gezilmesi ve oynanması,henüz yumuşacık haldeki kalsiyum karbonatların ezilmesine,dağılmasına neden olmaktadır.Travertenlere termal su kontrollü olarak belirli bir program dahilinde verilmektedir.Fazla miktarda ve uzun süre aynı yere akıtılan su yosunlaşmaya ve dolayısıyla travertenlerde hoş olmayan kirliliğe sebep olmaktadır.Beyazlığın oluşumunda,hava şartları,ısı kaybı,akışın yayılımı ve süresi etkilidir.Çökelme, termal sudaki karbondioksitin havadaki karbondioksit dengeye gelinceye kadar devam etmektedir.
Yerinde yapılan analizlerde,kaynak başındaki suyun karbondioksit miktarı ortalama 725mg/1 iken,suyun travertenleri terk ettiğinde bu miktar 145mg/1'e düşmektedir. Keza kalsiyum bikarbonat da benzer şekilde 1200 mg/1'den 400 mg/1'e düşmektedir.Ca 576/8mg/1'e düşmektedir.Bu analiz sonucuna göre,1lt. sudan traverten üzerine 499.9 mg. CaCO 3 çökelmektedir.Bu miktar 1 1/sn. su için günde 43191g. çökelme demektir.Ortalama yoğunluğu,1.48g/cm 3 alan kaplar.Suyun ortalama debisi 466.21/sn. olduğuna göre 13584 metrekare alan beyazlatılabilecektir.Pratikte bu şartları yerine getirmek güçtür.Ancak bu teorik yaklaşıma göre,yılda 1 mm. kalınlığında 4.9 kilometrekare alan beyazlatılabilmektedir...