Rumeli Hisarı

Yer Bilgisi

Kategori
Tarihi Yerler
Konum
Türkiye, İstanbul, Sarıyer
Etiket
rumeli hisarısurkaletarihiaçık teşhirtoplargüllelerziyaret

Açıklama

Fatih Sultan Mehmet tarafından,İstanbul'un fethinden önce boğazın kuzeyinden gelebilecek saldırıları engellemek için Anadolu yakasındaki Anadolu Hisarı'nın tam karşısına inşa ettirilmiştir.Burası boğazın en dar noktasıdır. Mekânda uzun yıllardır,Rumeli Hisarı Konserleri düzenlenmektedir.

30 dönümlük bir alanı kapsamaktadır.Anadolu Hisarı'nın karşısında,İstanbul Boğazı'nın 600 metrelik en dar ve akıntılı kısmında inşa edilmiş bir hisardır.90 gün gibi kısa bir sürede tamamlanan hisarın üç büyük kulesi,dünyanın en büyük kale burçlarına sahiptir.

Rumeli Hisarı'nın adı,Fatih vakfiyelerinde Kulle-i Cedide; Neşri tarihinde Yenice Hisar;Kemalpaşazade,Aşıkpaşazade ve Nişancı tarihlerinde,Boğazkesen Hisarı olarak geçmektedir.

Hisarın inşaatına,15 Nisan 1452'de başlanmıştır.İş bölümü yapılarak her bölümün inşaası bir paşanın denetimine verilmiş,deniz tarafına düşen bölümün inşaasını da Fatih Sultan Mehmet bizzat kendisi üstlenmiştir.Denizden bakıldığında sağ taraftaki kulenin yapımına Saruca Paşa, sol taraftakinin yapımına Zağanos Paşa,kıyıdaki kulenin yapımına da Halil Paşa nezaret etmiştir.Buralardaki kuleler de bu paşaların adlarını taşımaktadırlar.Hisarın inşası 31 Ağustos 1452'de tamamlanmıştır.

Rumeli Hisarı,müze ve açık hava tiyatrosu olarak kullanılmaktaydı.Hisarda açık teşhir yapılmakta,sergi salonu bulunmamaktadır.Toplar,gülleler ve Haliç'i kapattığı söylenen zincirin bir parçasından oluşan eserler,bahçede sergilenmektedir...

Yorum bulunmamaktadır.