Yeni Cuma Camii (Pertev Paşa )

Yer Bilgisi

Kategori
Camiler
Konum
Türkiye, Kocaeli, İzmit
Etiket
yeni cuma camiimimar sinankülliyeinançibadetziyaretgezi

Açıklama

Pertev Mehmet Paşa’nın ölümünden sonra,1572’de caminin temelleri atılmış,yapı topluluğu 1579’da tamamlanmıştır. Külliye Mimar Sinan eseridir.

Cami kareye yakın dikdörtgen plânlı olup,üzeri merkezi bir kubbe ile örtülmüştür.Kubbeye geçişi sağlayan tromplar caminin dışında,üst örtüsünde kendini açıkça belli etmektedir.Merkezi kubbe yarım kubbelerle takviye edilmiştir.Kubbe kasnağını çepeçevre kuşatan 24 adet ve yan duvarlarda ise mihrap duvarında dörderden 12,ikisi son cemaat yerine bakan toplam 14 pencere ile ibadet mekânı son derece güzel biçimde aydınlatılmıştır.İbadet mekânında çiniye yer verilmeyişi,o dönem yapıları içerisinde karşılaşılmayan bir örnektir.Caminin pencere aralarında yazı frizleri ve kalem işleri bulunmaktadır.Bu kalem işlerinde hatayi ve rumilere geniş yer verilmiştir.Camideki mermer işlerinin yanı sıra ahşap işçiliği de ileri bir düzeydedir.

Mermer mihrap ve minberi geometrik bezemelerle kaplıdır. Bunların üzerindeki stalaktitler ve geometrik bezeme son derece güzel işlenmiş olup,diğer Osmanlı minberlerinde karşılaşılmayacak kadar farklı ve ince bir işçilik göstermektedir.

Caminin batı duvarında ana giriş kapısı bulunmaktadır.Giriş kapısının bulunduğu duvar,diğer üç cephe duvarından daha önce yapılmış olduğundan caminin ibadet mekânına doğru iki dayanak ile takviye edilmiştir.Bunlar birbirleri ile ve duvarlara kemerlerle bağlanmış,üç küçük eyvan meydana getirmiştir.Böylece kapının üzerinde ikinci bir kat,müezzin mahfili ile maksureler oluşturulmuştur.Caminin portali stalaktitli olup,çevresi mermer frizlerle kuşatılmıştır.Caminin son cemaat yeri stalaktit başlıklı dört mermer sütun ve iki müstakil ayaktan meydana gelmiş olup,üzeri üç kubbe ve iki beşik tonoz ile örtülüdür.Son cemaat yerinde ayrıca ahşap çatılı bir de galeri vardır.

Caminin yanındaki minaresi oldukça yüksek dikdörtgen düzgün taştan yapılmış kaide ve kürsü üzerinde,yuvarlak gövdelidir.Minare,kesme taştan,silindirik gövdeli,tek şerefeli ve şerefe altı stalaktitli,kurşun külâhlıdır...

Yorum bulunmamaktadır.