Sivas Kalesi

Yer Bilgisi

Kategori
Kaleler
Konum
Türkiye, Sivas, Merkez
Etiket
sivas kalesisur4 eylül parkıtoprak tepetarihikalıntıgezi

Açıklama

Kalenin yapım tarihi kesinlik kazanamamıştır.Bunu belirten bir kitabesi de günümüze ulaşamamıştır.İlk kalenin Roma döneminde veya daha önce yapıldığı sanılmaktadır. Bizanslılar,Danişmentliler,Selçuklular,Eretnalılar,İlhanlılar ve Osmanlılar zamanında kale onarılmıştır.Timur tarafından 1400 yıllarında da kale yıkılmıştır.Kaleden bazı sur duvarları günümüze gelebilmiştir.Sivas Valisi,Necmettin Ergin tarafından,burada 4 Eylül Parkı yapılmıştır.Gezi için elverişli bir alandır.

Evliya Çelebi’ye göre Sivas Kalesi'nin surları 10.500 adım (6.500 m.) olup,kesme taştan iki sıra halinde yapılmıştır. Kalenin 27 kulaç yüksekliğinde duvarları vardı.Beş tane de kapısı bulunuyordu.Sur duvarları içerisinde aşağı ve yukarı kale olmak üzere iki iç kale daha bulunuyordu.Bunlardan, Aşağı Kale'de Sivas’ı yönetenler yaşıyorlardı.Bu bölüm 20 kule,600 mazgallı idi ve iki de demirden kapısı vardı.Aşağı Kale'de ise,top ve cephaneler vardı.Yukarı Kale topraktan yapılmıştır.

Timur dönemi tarihçilerinden Shafaf Al-din Yazdi,Sivas surlarından şöyle söz etmiştir: “Sivas şehri fevkalâde kuvvete haiz duvarlara sahiptir.Mazgaldan temele kadar tamamen kesme taştan,bir kulaç derinliğinde duvarların ayak kısımları 10 kulaç genişliğindedir.Yedi tane kapısı olup, kanatları demirdendir.Bunlar Alâeddin Keykubat tarafından yapılmıştır.Her tarafı su ile çevrili olup,batı kısmı daha kolay aşılırdı.”

Kâtip Çelebi de Sivas surlarının son derece sağlam olduğunu ve bunların Alâeddin Keykubat tarafından tamir edildiğini,Timur tarafından da tahrip edildiğini yazmaktadır.

XIX.yüzyılda buraya gelen Dupre,sur içerisinde Toprak Tepe ve etrafında topraktan yapılmış surlara rastlamıştır ve burasının bir Selçuklu Kalesi olduğunu da belirtmiştir. Prof.Dr.Tahsin Özgüç ise 1946 yılında Türk Tarih Kurumu adına burada bir kazı yapmış ve kalenin duvar kalıntıları ile ana hatlarını kısmen ortaya koymuştur...

Yorum bulunmamaktadır.