Tarihi Balatlar (Koimesis) Kilisesi

Yer Bilgisi

Kategori
Tarihi Yerler
Konum
Türkiye, Sinop, Merkez
Etiket
tarihi balatlar kilisesimanastırhamamtahıl deposuinançkültürgezi

Açıklama

Bizans döneminden kalma bir kilisedir.3.062 m²'lik alanı kapsayan kilise,M.S. 660 yılında yapılmış dikdörtgen plânlı bir bazilikadır.Roma dönemindeki ilk inşasında bir hamam olarak hizmet ettiği düşünülen bu yapı kompleksi 6.-7. yüzyıllarda kilise,11-13. yüzyıllar arasında tahıl deposu,Anadolu Selçukluları ya da kentin Osmanlıları'nın eline geçmesinden sonra yerli hristiyan halka bırakılarak Meryem ve Baş Melek Mikail’in birlikte anıldığı bir manastıra dönüştürülmüştür.1920’lere gelindiğinde ibadetin yanı sıra mezarlık olarak da kullanılmıştır.

Roma yapısının sağlam duvar ve taşıyıcıları oyularak kesilmiş,buralara dini ihtiyaçlar doğrultusunda diğer Ortodoks Rum manastırlarında da bulunan kemiklik ve benzeri mekânlar ile niş,kapı,kemer,seki,pencere ve ayazma havuzu gibi mimari elemanlar oluşturulmuştur.Bunun dışında Osmanlı yönetimindeki yerli hristiyan halkın manastırın içine kurulduğu abidevi Roma dönemi yapı kalıntısından olabildiğince çok insanın gömülmesi için,azami ölçüde yararlanmaya çalıştıkları tespit edilmiştir.

Bizans devletinin yıkılışının ardından,yerli hristiyan halk tarafından mevcut olan Roma yapısının,birçok bölümünde değişiklik yapılmış ve kiliseye dönüştürülmüştür... 

Yorum bulunmamaktadır.