Pleistosan‘e ait buzul izleriyle beraber aktüel buzullaşmanın birlikte görüldüğü ender yerlerden birisi de Kaçkar Dağları'dır. Bu sahada birçok buzullarla birlikte;buzul gölleri,buzul vadileri,sirkler ve morenler bulunmaktadır.Kaçkar Dağları’nda yaklaşık 100 adet buzul gölü bulunmaktadır.
Başta Fırtına Deresi ve Hemşin Deresi olmak üzere;bitki çeşitliliği ve zenginliği ile fauna çeşitliliğinin yoğunlaştığı bütün vadiler endemik türler içermektedir.Çat Deresi Vadisi'nde yer alan Zilkale Harabeleri kültürel açıdan önemli bir değer taşımaktadır.Aynı zamanda,yörenin sosyal-kültürel ve ekonomik mekânsal görüntüsünü sergileyen yayla yerleşimleri,hem doğaya uyumu hem de mimari değerleri ile önem taşımaktadır
Çeşitli ağaç türlerinden oluşan orman alanları bulunmaktadır. Bu ormanlar,geçmişten beri az müdahale görmüş ormanlar olup,tamamı doğal ormanlardır.“Bakir Orman” denilebilecek kısımları bulunmaktadır.Ayrıca Türkiye’nin tek Şimşir Ormanı kabul edilen,Şimşir Mesçeresi Şenyuva’da 1.5 ha.’lık alanı kapsamaktadır.
Kaçkar Dağları Milli Parkı içinde,anıtsal özelliği bulunan kültürel eserleri ziyaret,doğa tanıma yürüyüşleri,flora ve fauna inceleme,kampçılık,yayla kültürünü tanıma,yamaç paraşütü,rafting,dağcılık-zirve tırmanışları,buzullar ve buzul göllerini ziyaret etmek gibi pek çok aktiviteler de gerçekleştirilebilmektedir.Günümüzde de Kaçkar Dağı Milli Parkı,gerek doğa yürüyüşleri ve gerek zirve tırmanışları gözetildiğinde,önemli bir rekreatif potansiyele sahiptir.
Milli Park’taki 40 kadar kırsal yerleşim birimi ve yaylalar da bölgedeki rekreasyonda çok önemli yer tutmaktadır.Bunların içinde en önemlisi son yıllarda giderek adını daha çok duyuran ve Milli Park’ın neredeyse en yoğun ziyaretçi çekim merkezi durumuna gelen,Ayder Yaylası’dır.Ayder Yaylası, Türkiye’nin en eski kaplıcalarına sahiptir...